Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις


Αγαπητέ υποψήφιε φοιτητή η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αποδείξεις την αξία σου και να ανταμειφθούν οι κόποι δώδεκα ετών. Από το δημοτικό γονείς και δάσκαλοι πλάθουν ένα «μύθο », που καλλιεργεί το τρόμο μας για το φαινόμενο «Πανελλαδικές εξετάσεις » και όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, τόσο το συναίσθημα αυτό επιτείνεται. Κανένας μας δεν θα ξεχάσει την αμίμητη απειλή των γονιών μας, όταν ήμασταν αδιάβαστοι «Δεν θα έρθει η ώρα να δώσεις Πανελλήνιες; Τότε θα δεις». Από εκείνη τη στιγμή αυτή η λέξη έγινε ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες(και τα πέντε σίκουελ),μέχρι που έφτασε η ώρα να μπούμε στο χορό και να συνειδητοποιήσουμε ότι εκείνες οι απειλές δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό το μαρτύριο που αντικρύσαμε.Αστειεύομαι! Δεν είναι τοσο τραγικά τα πράγματα.Εξάλλου ο διαβασμένος δεν χρειάζεται να τρέμει.
   Έφτασες στη τελική ευθεία.Κοντοζυγώνει η ώρα για να μπεις στη μάχη και να παλέψεις για τα όνειρα σου. Μία λάθος διαχείριση θα μπορούσε να τινάξει την επίπονη προσπάθεια  ενός ολόκληρου έτους συν δώδεκα χρόνια σχολικής φοίτησης στον αέρα.Για αυτό άκου την παλιά προσεκτικά.



1.Όχι στα ξενύχτια

Άσε τον Κηλαηδόνη να λέει ναι στα ξενύχτια. Όσο ξενύχτησες ξενύχτησες. Αυτές τις δύο εβδομάδες ο ύπνος είναι ο καλύτερος σύμβουλος για τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Τουλάχιστον οχτώ ώρες είναι αρκετές, για να έχεις καθαρό μυαλό και άριστη απόδοση στις εξετάσεις. Επομένως προσπάθησε να κοιμάσαι όσο το δυνατόν νωρίτερα και σκέψου ότι έχεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι, για να ξενυχτήσεις με την παρέα σου, όσο θες.



2. Όχι στις δίαιτες

Κορίτσια αυτό πάει για εσάς. Μην θυμηθείτε τώρα να γίνετε Alessandra Ambrosio. Έχετε καιρό μπροστά σας. Πέρα από το ασταμάτητο διάβασμα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι και η περίοδος, κατά την οποία διακιολογούνται όλες οι διατροφικές ατασταλίες, αφού έχεις το ελεύθερο να κατεβάσεις ένα ολόκληρο ψυγειο χωρίς να σου πει κανείς τίποτα. Μπορεί να πήρες λίγα κιλά, αλλα σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη φάση, για να τα χάσεις και πόσο περισσότερο με εξαντλητικές δίαιτες,που μειώνουν την ενέργεια σου. Η καριέρα του top model μπορεί να περιμένει και μετά το καλοκαίρι. 



3. Όχι στο στρες


Το ξέρω ότι αυτό που σου ζητώ είναι δύσκολο, ειδικά αν είσαι φύσει αγχώδης, όπως εγώ. Το παν είναι η ηρεμία και η θετική  σκέψη.Έκανες ο, τι μπορούσες και θα δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Δεν θα κερδίσεις κάτι με το να στρεσάρεσαι. Προσπάθησε το άγχος σου να είναι μόνο δημιουργικό.



4.Όχι στα SOS


Μην κάνεις το λάθος να ψάξεις για «SOS», γιατί πολύ απλά έχεις χάσει το παιχνίδι. Όσο και τα φροντιστήρια να επιμένουν να δώσεις έμφαση σε "σημαντικά" σημεία ,εσύ κλείσε τα αυτιά σου και φρόντισε να είσαι άριστα προετοιμασμένος σε όλη την ύλη. Όλα είναι σημαντικά. Σου μιλά παθούσα της χρονιάς των «αντιSOS».



5.Όχι στις επαναλήψεις 5.00 τα χαράματα


Διαβάζεις έναν ολόκληρο χρόνο και οφείλεις να έχεις ήδη κάνει τρεις επαναλήψεις(άντε και δύο καλές είναι). Αρκεί η επανάληψη αυτή να μην γίνει δύο ώρες πριν πας να γράψεις. Τι θα κερδίσεις  διαβάζοντας τελευταία στιγμή; Άσε απαντώ εγώ. Τίποτα απολύτως. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να ξεχάσεις και αυτά, που ξέρεις. Αυτές τις δύο βδομάδες το μυαλό σου πάσχει από τη νόσο της «υπερπληροφορίας», για αυτό  το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνει ξεκούραστο, για να καταφέρει να κάνει focus την ώρα της εξέτασης. Επομένως κλείσε το βιβλίο στις 00.00 της προηγούμενης νύχτας και μην τυχόν το ανοίξεις πριν πας να γράψεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...