Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

6 λόγοι που αγαπώ να μένω στο κέντρο της Αθήνας

   Όσο σε κουράζει και σε στρεσάρει, τόσο το αγαπάς και δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Η γλυκιά βαβούρα του, η πολυκοσμία, το καυσαέριο, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί του σε ζαλίζουν, όσα χρόνια και αν μένεις εκεί. Αλλά όσο και να δυσανασχετείς, στην ιδέα του να ζήσεις μακριά από την ζωντάνια του κέντρου, σε πιάνει ένα «μίνι στερητικό». Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το απεχθάνεσαι, αλλά πολλοί περισσότεροι για να το αγαπάς.


1.Δεν χρειάζομαι αυτοκίνητο

Για ποίο λόγο να ζεις στο κέντρο και να χρησιμοποιείς αμάξι; Καθόλου οικολογική συνείδηση; Είσαι στην πιο ευνοϊκή θέση για να χρησιμοποιήσεις τα Μ.Μ.Μ, αφού σε εξυπηρετούν προς πάσα κατεύθυνση. Είτε πας Χαλάνδρι, είτε Γλυφάδα διανύεις την ίδια απόσταση. Με λίγα λόγια άσε το αμάξι και χρησιμοποίησε λεωφορεία(καν’το για το περιβάλλον βρε αδερφέ).

2.Για τα σαββατοκύριακα στην Διονυσίου Αεροπαγείτου.

Μετά από μια κουραστική εβδομάδα, αυτό που χρειάζεσαι το σαββατοκύριακο είναι μια ευχάριστη βόλτα με την παρέα σου. Που θα βρεις καλύτερα από την Διονυσίου Αεροπαγείτου; Ο πιο περιζήτητος προορισμός της πόλης χειμώνα-καλοκαίρι για έναν όμορφο περίπατο κάτω από την Ακρόπολη. Αυτό που αποζητούν και ζηλεύουν όλοι οι Αθηναίοι, το έχεις δίπλα σου.

3. Για το πρωινό τρέξιμο στην Βασιλίσσης Σοφίας

Αν είσαι πρωινός και δη αθλητικός τύπος, τι πιο ευχάριστο από το να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα χαλαρό τρεξιματάκι στη Βασιλίσσης Σοφίας; Δεν είναι απλά ένας από τους ωραιότερους δρόμους της πόλης ,αλλά και ένα «υπαίθριο μουσείο».Διασχίζοντας την συναντάς τους σημαντικότερους χώρους πολισμού της Αθήνας, από το Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη μέχρι το Βυζαντινό και το Πολεμικό Μουσείο. Αθλείσαι και ταυτόχρονα θαυμάζεις και εκτιμάς την αξία της πόλης σου.

4.Γιατι λατρεύω να ψωνίζω στην Ερμού

Ποία εμπορικά κέντρα; Κάθε γνήσιος κάτοικος του κέντρου, που σέβεται τον εαυτό του, δεν διανοείται να κάνει τα ψώνια του πουθενά αλλού πέρα από την Ερμού. Όχι γιατί είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, αλλά επειδή ψωνίζεις και ψυχαγωγείσαι ταυτόχρονα. Ανά πάσα στιγμή θα συναντήσεις πλανόδιους μουσικούς, που απευθύνονται σε όλα τα μουσικά γούστα, αφού θα ακούσεις από Beatles μέχρι Γιάννη Χαρούλη, καθώς και street dancers που δίνουν το δικό τους show είτε σε κάποια γωνιά της Ερμού, είτε μπροστά από την Καπνικαρέα, για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους περαστικούς. Λατρεύω την Ερμού για όλα αυτά, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί παρ’όλες τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές της υπάρχει πάντα κάτι, που θα σου θυμίζει την Αθήνα του χθες, από τον νοσταλγικό ήχο της λατέρνας, που ζωντανεύει την δεκαετία του 50’ και του 60’ μέχρι καταστήματα, που αποτελούν σήμα κατατεθέν του δρόμου πάνω από έναν αιώνα, όπως ο «Αλεξανδράκης».

5.Είσαι μια ανάσα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια της πόλης

Ανέκαθεν το κέντρο ήταν και «κέντρο» συνάντησης όλων των κοινωνικών, ηλικιακών και πνευματικών ομάδων. Στέκια που απευθύνονται σε όλα τα γούστα, από την «ελίτ» της πόλης, αν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ελίτ στην σύγχρονη Ελλάδα, μέχρι τους «αλήτες» και από τα πιτσιρίκια του Γυμνασίου μέχρι τους πιο ηλικιωμένους. Από τον πιο απαιτητικό μέχρι τον πιο alternative όλοι θα βρουν το δικό τους καταφύγιο-στέκι για να ψυχαγωγηθούν. Το Κολωνάκι των «κυριλέ», τα Εξάρχεια των «επαναστατών» και το Γκάζι των «εναλλακτικών». Αυτή είναι και η γοητεία του κέντρου. Δεν έχει ένα ύφος, αλλά πολλά. Για αυτό δεν θα το βαρεθείς ποτέ.

6.Διατηρεί ένα κομμάτι της "παλιάς" Αθήνας

Αναβιώνει εικόνες μιας vintage εποχής.Περπατώντας στο Θησείο μεταπηδάς απότομα από τη σύγχρονη Αθήνα, στην Αθήνα του Σωκράτη και του Περικλή. Συνεχίζοντας στην Πλάκα βαδίζεις στην Αθήνα του 50' και νιώθεις σαν πρωταγωνιστής σε ταινία του Τζαβέλλα και του Κακογιάννη. Εποχές διαδέχονται η μια την άλλη και συνθέτουν ένα τοπίο ανεκτίμητης και διαχρονικής αξίας, που θα λατρεύεις πάντα να εξερευνάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...