Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

 
 
      Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και συνάμα οχυρωμένοι στο κάστρο μας με την ελπίδα να προφυλαχτούμε από τον πολυπρόσωπο εχθρό. "Τουρκοϊός" ή Κορονοϊός; Η μία απειλή διαδέχεται την άλλη. Την αναγγελία μιας τουρκικής επίθεσης στα ελληνικά σύνορα ακολουθεί η ραγδαία αύξηση των επιδημικών κρουσμάτων της εγχωρίου με τη κοινή γνώμη να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά αλλεπάλληλων κινδύνων μεταπηδώντας από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.
    Ωστόσο οι τελευταίες ημέρες ήταν καθοριστικές για τη ανάδειξη του κυρίαρχου εχθρού που δεν ήταν άλλος από την εξέλιξη του "Covid-19" σε μια φονική πανδημία που θα αναστάτωνε τη κοινωνική ισορροπία και θα έθετε τη παγκόσμια κοινότητα σε "εμπόλεμη" κατάσταση. 100 χρόνια μετά την θανάσιμη εμφάνιση της "ισπανικής γρίπης" που ήταν ικανή να αφανίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ήταν η σειρά μιας νέας ιογενούς απειλής να κάνει την εμφάνιση της και να πρωταγωνιστήσει ως η "πανδημία του αιώνα".
   Σε τοπικό επίπεδο η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση πολέμου, ενός υγειονομικού πολέμου που απειλεί να ζημειώσει το πλανήτη. Η εικόνα αρχίζει να θυμίζει εποχή κατοχής. Κλειστά μαγαζιά, ερημωμένοι δρόμοι, άνθρωποι οχυρωμένοι στις κατοικίες τους με το φόβο της επόμενης ημέρας και μέσα σε όλα αυτά η τραγική αντίφαση αυτού του "γκρίζου" σκηνικού που διαμορφώνεται στη γεμάτη αισιοδοξία και ξεγνοιασιά ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.
   Το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν πρέπει να αφήσει αυτή τη δυσάρεστη τροπή να σπείρει το πανικό μέσα του. Μπορεί ο κατ'οίκον εγκλεισμός και τα "λουκέτα" στις επιχειρήσεις να συνθέτουν ένα εμπόλεμο σκηνικό, ωστόσο όλοι μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Είναι ευθύνη όλων να λειτουργούμε ευσυνείδητα και όχι αυτόβουλα. Γιατί με τη σύνεση του σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...