Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Πως οι selfies βοηθούν τα παιδιά στο σχολείο


   Έχουν ήδη περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που  η «μόδα» των «selfies» μπήκε στη καθημερινότητα μας αποτελώντας μέχρι σήμερα την αγαπημένη συνήθεια όλων ανεξαιρέτως ηλικίας.Η επιρροή του καταναλωτικού προτύπου στη σύγχρονη κοινωνία και η επιβολή του λεγόμενου «marketing» στο τρόπο ζωής  και τις σχέσεις μας οδηγούν στην υιοθέτηση όλο και περισσότερων καταναλωτικών τάσεων, όπως οι περίφημες «selfies». Σε μια εποχή, που βασίζεται στην «εικόνα», η καθιέρωση της «selfie» ενίσχυσε την ανάγκη του ανθρώπου για έντονη αυτοπροβολή και διαφήμιση του εαυτού του μέσω των social media με αποτέλεσμα ένα απλό trend να εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή. 



   H «σελφίτιδα», όπως ονόμασαν οι επιστήμονες την εμμονή για αυτοφωτογράφιση, δημιουργεί θετικά συναισθήματα στο άτομο, καθώς η λήψη selfies σε συνδυασμό με το ποστάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν το στρες, τονώνουν την αυτοπεποίθηση του και του δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζεται, να ενισχύει το κοινωνικό του στάτους και να νιώθει πιο δημοφιλής. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η πάθηση αυτή καλλιεργεί ένα είδος ναρκισσιστικής συμπεριφοράς,που επιδρά θετικά στη ψυχολογία και τη σχολική απόδοση των νέων, καθώς διακατέχονται από συναισθήματα ανωτερότητας, που τους ωθούν να επιδιώκουν την επιτυχία και την επιβράβευση. 
   Σύμφωνα με έρευνες, που διεξήχθησαν σε βρετανικά, αμερικανικά και ρωσικά πανεπιστήμια σε 340 μαθητές ηλικίας 14-19 ετών συσχετίζοντας τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης με τις επιδόσεις τους στις σχολικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι με υψηλότερη βαθμολογία στον φυσιολογικό ναρκισσισμό είχαν καλύτερη σχολική επίδοση.





Προειδοποίηση  προς τους  νεαρούς και μαθητευόμενους  αναγνώστες.


1. Μην αρχίσετε να βγάζετε ασταμάτητα selfies, με την ελπίδα ότι θα σας γεννηθεί η διάθεση να διαβάσετε και να θέλετε να είστε πρώτοι, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος αγκύλωσης από τα πολλά κλικς.

2. Ο ναρκισσισμός δεν είναι πάντα δημιουργικός και δεν καλλιεργείται από τις selfies.


3. Μακάρι oι selfies να είχαν τη μαγική ιδιότητα  να μας διοχετεύουν τις γνώσεις με ένα κλικ και να σκίζουμε στο σχολείο, αλλά ούτε αυτό συμβαίνει.

Με λίγα λόγια αν διακατέχεσαι από το μη παθολογικό ναρκισσισμό, που σε κάνει να επιζητάς την επιτυχία και ακόμα περισσότερο αυτό προέρχεται από τον τεράστιο αριθμό των ημερήσιων φωτογραφιών σου, τότε είσαι η απόδειξη στην έρευνα.Επειδή όμως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι λιγότερες του 1% μην περιμένεις 10.000 selfies για να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...