Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

90s snacks: Οι λιχουδιές που σημάδεψαν τη παιδική μας ηλικία (Μέρος 1ο)



    Χθες βράδυ αναπολούσα την εποχή, που ήμουν παιδί και το τρόπο που διασκεδάζαμε τότε σε σχέση με τα παιδιά του σήμερα. Ξύπνησαν πολλές αναμνήσεις κυρίως γευστικές, αφού η παιδική ψυχαγωγία ισούται με δυο βασικές κατηγορίες, παιχνίδι και λιχουδιές. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα να αναβιώσω μέσα από γεύσεις και μυρωδιές την παιδική μας ηλικία. Ποία ήταν τα snacks, που αγοράζαμε πιτσιρικάδες από τα περίπτερα και κάναμε σαν δαιμονισμένα όταν παγαίναμε για ψώνια στο super market με τους γονείς μας; Η αλήθεια είναι ότι μία ελαφρά κρίση ηλικίας με χτύπησε στο κεφάλι, όταν συνειδητοποίησα ότι κάποια από αυτά αποτελούν ένα γλυκό παρελθόν. Πολλά άλλα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν στο εμπόριο και τα τρώμε με την ίδια ευχαρίστηση όπως και τότε. Επειδή εντάσσομαι στη γενιά των 90s μόνο όσοι μεγάλωσαν εκείνη τη δεκαετία μπορούν να συγκινηθούν και να νοσταλγήσουν μαζί μου αυτές τις γεύσεις και τις μυρωδιές που συντρόφευαν τα σχολικά μας χρόνια και εξαφάνιζαν σε μια ημέρα το εβδομαδιαίο μας χαρτζιλίκι. Ελάτε λοιπόν να θυμηθούμε…

1. Chipicao croissant




 Μπορώ να πω ότι δεν ήμουν ιδιαίτερα fan των croissants, αλλά ο κύριος Chipicao ήταν αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστής σε κάθε σχολική τσάντα και το πιο δημοφιλές κολατσιό, αφού σε κάθε διάλειμμα όπου και να γυρνούσες έβλεπες τα κίτρινα σακουλάκια Chipicao.

2. Αυγά Kinder έκπληξη




Και ποίος δεν ήταν φανατικός των αυγών Kinder; Κάθε μέρα όταν σχολούσαμε τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα γέμιζαν από πιτσιρίκια που αγόραζαν δυο δυο τα Kinder έκπληξη, αφού ένα ίσον κανένα και άνοιγαν με ανυπομονησία τη συσκευασία για να δουν την έκπληξη που κρυβόταν μέσα στο αυγό. Σε αυτό το σημείο να καταθέσω ότι πρέπει να ήμουν το μόνο παιδί που σνόμπαρε τα δωράκια που ήταν κρυμμένα στο αυγό και τα πετούσε χωρίς καν να τα ανοίξει. Όσο για τη γεύση οι λέξεις αμίμητη και διαχρονική αγάπη τα λένε όλα, αφού περιμέναμε πως και πως το Πάσχα για να κυκλοφορήσουν τα τεραστίων διαστάσεων Kinder αυγά και να απολαύσουμε στο διπλάσιο τη σοκολατένια μας αγάπη.

3. Smarties




Αχχχ τα Smarties!!!! Τα Smarties είχαν μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου. Μπορούσα να τρώω από τη ώρα που σχολούσα μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθώ μόνο αυτά με τη φωνή της μαμάς μου να ακούγεται στο βάθος να λέει «Παιδί μου μην τα τρως αυτά κολλάνε στα δόντια και θα χαλάσουν». Αλλά ποιος άκουγε; Mε μια μικρή αλλαγή στο περιτύλιγμα τους αποτελούν μέχρι και σήμερα αγαπημένο snack των παιδιών.

4. Σοκοφρέτα KOUKOU-ROUKOU




Όταν λέγαμε σοκοφρέτα δύο ήταν οι επιλογές ΙΟΝ και KOUKOU-ROUKOU. Οι μικροί δείχναμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στη δεύτερη όμως, γιατί συνοδευόταν από το χαρακτηριστικό άλμπουμ KOUKOU-ROUKOU, το οποίο ήταν εμπνευσμένο από διαφορετική σειρά κινουμένων σχεδίων κάθε φορά και εσύ έπρεπε να το συμπληρώσεις με τα αυτοκόλλητα, που έβρισκες πίσω από κάθε σοκοφρέτα φτάνοντας να παίρνεις πέντε κιλά το μήνα μέχρι να το συμπληρώσεις ολόκληρο.

5. Caotonic



  Μετά τα Smarties η δεύτερη αδυναμία ήταν το χαρακτηριστικό ξυλάκι Caotonic, που δυστυχώς τελείωνε πολύ γρήγορα, αφού ήταν μόνο δύο μπουκιές. Σε όλα μου τα παιδικά χρόνια και ύστερα από μια μεγάλη επένδυση χρημάτων στα ξυλάκια αυτά περίμενα με ανυπομονησία να κυκλοφορήσει η μεγαλύτερη συσκευασία, κάτι που δεν έγινε ποτέ αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στη καρδιά μου και στη τσέπη μου, αφού όλο το χαρτζιλίκι ξοδευόταν στην αγορά Caotonic.

6. Γρανίτες POLARETTI




Ποιος δεν θυμάται τον πιγκουίνο της διαφήμισης να τραγουδά «PO-PO-PO-POLARETTI»; Οι Polaretti δεν ήταν απλές γρανίτες, ήταν αξία. Συντρόφευσαν όλα τα σχολικά μας χρόνια, αφού όταν έμπαινε η άνοιξη ρωτούσαμε κάθε μέρα το κυλικείο του σχολείου, πότε θα έρθουν οι γρανίτες. Φράουλα, λεμόνι , πορτοκάλι και Coca-Cola ήταν οι αγαπημένες χαρακτηριστικές γεύσεις, που λάτρευαν όλα τα παιδιά. Διάλειμμα, τσιλάρισμα στις κερκίδες και γρανίτα.

7. Πακοτίνια-Δρακουλίνια



 Η τριάδα φωτιά που αγκάλιαζε όλη η πιτσιρικαρία και ξόρκιζαν όλοι οι οδοντίατροι. Ήταν το σνακ, που έπρεπε να προμηθεύονται καθημερινά όλοι οι ψιλικατζήδες και οι περιπτεράδες, αφού καθημερινά εξαφανίζονταν στο λεπτό. Πέρα από τη δελεαστική τους γεύση ήταν και ευχάριστο παιχνίδι, αφού με αυτή τη τριάδα κάναμε από δράκουλες βάζοντας τα δρακουλίνια στο στόμα μέχρι τη νύφη και το γαμπρό που φορούσαν το γαριδάκια-δαχτυλίδια για να παντρευτούν.

8.Τσίχλες Asterix



Οι τσίχλες Asterix ήταν ότι έπρεπε για εκείνους, που ήθελαν να το παίξουν μεγάλοι και μάγκες και έκαναν ότι καπνίζουν. Ήταν αστείο γιατί έβλεπες όλα τα 8χρονα να προσποιούνται ότι φουμάρουν με τις τσίχλες και να τις κρατούν με στυλ για να κάνουν εντύπωση.

9. Η πατούσα και η φάτσα




Η πατούσα και η φάτσα ήταν τα χαρακτηριστικά παραδείγματα 90s παγωτών, που σημάδεψαν τη παιδική μας ηλικία. Αν και έχουν αποσυρθεί έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας και η γενιά μας δεν θα τα ξεχάσει ποτέ. Αν και η πλειονότητα των παιδιών είναι λάτρης των παγωτών αυτά τα δύο παγωτά δίχασαν τη παιδική τάξη έχοντα και πολλούς fans και πολλούς haters. Ή θα λάτρευες τη φάτσα μπανάνα και θα μισούσες τη πατούσα φράουλα ή το αντίστροφο. Το σίγουρο είναι ότι κανένα παιδί των 90s δεν θα τα ξεχάσει.

10. Γιαούρτια Junior



 Άφησα για το τέλος ένα ακόμα αγαπημένο επιδόρπιο, τα γιαουρτάκια με τον κύριο Junior, ένα γιαούρτι που αγάπησαν τόσα και τόσα παιδιά. Παππούδες και γονείς αγόραζαν τρεις τρεις τις τριάδες που κυκλοφορούσαν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Δύο ήταν οι αγάπημενες μας συνήθειες, πρώτον η στιγμή που ανοίγαμε τη συσκευασία για να ρίξουμε τα σοκολατένια μπιλάκια μέσα στο γιαούρτι και να το ανακατέψουμε και δεύτερον η συλλογή από τα αυτοκόλλητα Junior, που αποτελούσαν το περιτύλιγμα της συσκευασίας και τα κολλούσαμε σε τετράδια και πίνακες. Αν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο εμπόριο η γεύση τους δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη που είχαν τότε. Αν υπήρχε έστω και ένας που δεν τρελαινόταν για Junior γιαούρτια να το κοιτάξει παρακαλώ.

Περισσότερες αναμνήσεις στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...