Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Φωκίωνος Νέγρη: Η "Via Veneto" της Αθήνας


  Εξερευνόντας τις προάλλες την περιοχή της Κυψέλης η αναζήτηση κατέληξε στον ιστορικό δρόμο της Φωκίωνος Νέγρη.Το πολυσύχναστο στέκι της Αθήνας του 50’ και του 60’, η ελληνική εκδοχή της «Via Veneto» σήμερα μοιάζει σαν ένα ερημωμένο αρχοντικό περασμένων μεγαλείων με τα γέλια και τη ζωντάνια, που έσφυζε κάποτε να έχουν αντικατασταθεί από την εγκατάλειψη.
   Κάνοντας μια αναδρομή στο χθες αναβιώνουν σκηνές των ένδοξων εποχών της.Από τη μία πλευρά συναντούσες τα καλαίσθητα εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας και απο την άλλη τα νυχτερινά κέντρα,τα μπουζούκια και τα κλαμπάκια οπως το Igloo,το Top Hat και η θρυλικη Quinta,εκεί όπου σύχναζαν η Αλίκη,ο Δημήτρης,η Τζένη,ο Δομάζος, ο Έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης,ενώ είχαν φιλοξενηθεί και ξένα ονόματα οπως ο Λούτσιο Ντάλλα και ο Ομάρ Σαρίφ.Είχε πολλές πλευρές και απευθυνόταν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.Ήταν το σημείο συνάντησης της αθηναϊκής "ελίτ" και των διανοούμενων και το καταφύγιο για τα ρεμάλια και τους αντισυμβατικούς.
    Εκτός από προσφιλές στέκι για ποτό και φαγητό, αγαπήθηκε και από τους σκηνοθέτες σαν κινηματογραφικό τοπίο.Ταινίες όπως "Η Ωραία των Αθηνών",το "Ούτε γάτα ούτε ζημιά" και "Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη",που διαφήμισε και ανέδειξε πλήρως τη περιοχή,γυρίστηκαν με φόντο τη Φωκίωνος Νέγρη.
                                   

  
    Σταθερό σύμβολο της τεράστιας αίγλης εκείνης της εποχής, που αγαπήθηκε από δυο γενιές Ελλήνων παραμένωντας το μοναδικό άθικτο σημείο σε μία περιοχή που αλλάζει όλο και περισσότερο στην πάροδο του χρόνου είναι το ζαχαροπλαστείο «Select». Σήμα κατατεθέν στη γωνία Φωκίωνος Νέγρη και Επτανήσου από το 1945 το στέκι του Τσιφόρου, του Αυλωνίτη και του Σακελλάριου με τα περίφημα «σελεκτόσημα» και τα φημισμένα γλυκά «Σικάγο» και «Serano» αποτελεί μέχρι σήμερα μια εύθυμη νότα και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ένδοξης περιόδου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η ιστορία της λατρεμένης μας πάστας «Serano» ξεκινά στο Select. Όταν τη δεκαετία του 50’ η γνωστή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο, έκανε εμφανίσεις στην Αθήνα ξετρελένωντας με τα σουξέ της τους Αθηναίους, ο τότε ιδιοκτήτης του Select, Τρύφων Πανταζόπουλος αποφάσισε να φτιάξει μια σοκολατίνα με σαντιγί προς τιμήν της δίνοντας το όνομα «Serano». Έκτοτε το γλυκό έγινε φίρμα και υιοθετήθηκε με διάφορες παραλλαγές από όλα τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας. Αν όμως έχεις τη περιέργεια να δοκιμάσεις την αυθεντική version, κάνε μια βόλτα από τη Φωκίωνος Νέγρη και σίγουρα δεν θα έχεις δοκιμάσει καλύτερη «Serano». Η παρακάτω εικόνα(δια χειρός μου) θα σε πείσει.



   Διασχίζοντας τον πεζόδρομο οι εικόνες μιας άλλοτε λαμπερής περιόδου καταρρέουν.Η δημοτική αγορά γκρεμισμένη, η Quinta εγκαταλελειμμένη, η «Θράκα», η «Ερμίνα», το Οriental”, το DelAmerκαι η ιστορική μπουτίκ Sotrisέδωσαν την θέση τους σε άλλα καταστήματα.
  Οι ένδοξες εποχές των sixties με την έντονη κοινωνική ζωή, τότε όπου η Φωκίωνος Νέγρη ήταν το απόγειο της νυχτερινής διασκέδασης έφυγαν ανεπιστρεπτί.Η «γειτονιά των αγγέλων», η γειτονιά της Καλουτά, του Κωνσταντάρα και του Σταυρίδη έγινε σιγά σιγά η «γειτονιά των εθνών», ένα πολύχρωμο και πολυεθνικό σκηνικό, που σου φέρνει στο νου συνοικίες της Νέας Υόρκης, μια περιοχή απλησίαστη μετά τις 23:00.
   Και όταν όλοι την άφησαν,υπήρχε κάποιος,που δεν την εγκατέλειψε ποτέ ζωντας μαζί της και την ακμή και την παρακμή.Αυτός δεν είναι άλλος από το άγαλμα του σκύλου,που στάθηκε άγρυπνος φρουρός πάνω από 70 χρόνια για να τη προστατεύει και μέχρι σήμερα στέκεται πιστός φύλακας της περιοχής στο τρίτο παρτέρι της Φωκίωνος Νέγρη. 


  
    Το πιο περιζήτητο στέκι της Αθήνας έγινε το πιο κακόφημο σημείο με τους σημερινούς Αθηναίους να φοβούνται να το επισκεφτούν.Κι όμως η μαγεία δεν χάθηκε και δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά,όσο παραμένουν ζωντανά κομμάτια εκείνης της περιόδου και η Φωκίωνος Νέγρη θα είναι απλά ένα αστέρι που έπαψε να λάμπει.
       
   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...