Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Αθάνατη ελληνική "φαγωμάρα"



 
   Αγαπημένο εξ αρχαιοτάτων χρόνων άθλημα που λατρεύουν να επιδίδονται οι Έλληνες. Συναντάται καθημερινά και αδιαλείπτως στη λαϊκή, στο λεωφορείο, στο καφενείο, στο δρόμο μέχρι τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Συνήθεις αιτίες εκδήλωσης είναι η αδύνατη διαχείριση δυσμενών καταστάσεων και το έμφυτο σύνδρομο ψεύτικης ανωτερότητας.
   Με αυτή την καυστική ερμηνεία θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε κάποιο λεξικό τον όρο "φαγωμάρα". Τώρα θα αναρωτηθείς- "Γιατί, μόνο οι Έλληνες αλληλοτρώγονται;"- Όχι φυσικά! Αλλά υπάρχει παράδοση ετών σε αυτό το χόμπι, αναπτύσσεται στο DNA μας. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό. Γιατί αν ξεφύγουμε θα δούμε τη δραματική αλήθεια κατάματα και η αλήθεια δεν συμφέρει πάντα. Θα χάσουμε τη κάλυψη πίσω από την ασφαλή εξαπόλυση κατηγοριών και θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ευθύνες για τις πράξεις μας.
   Η κρατική ιστορία του τόπου μας δίδαξε ότι οι ευθύνες προσάπτονται πάντα στους "άλλους".
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η αναταραχή που προκλήθηκε στο πολιτικό προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση "ΔΕΗ" και τις πρόσφατες αποκαλύψεις της νυν ηγεσίας περί "εγκληματικής" διαχείρισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
   Το φυσικό επακόλουθο ήταν να παρακολουθήσουμε για μία ακόμη φορά το επαναλαμβανόμενο σκηνικό ανταλλαγής πυρών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καταμέτρηση ευθυνών με τις δύο πλευρές να διεκδικούν το ρόλο του κατήγορου.
   Είναι προφανές ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κατηγορηθεί και να επωμιστεί το βάρος των ευθυνών του αφού και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται οτι διαχειρίστηκαν με το βέλτιστο τρόπο τη νοσηρή κατάσταση που παρέλαβαν ως κυβερνώντες στο παρελθόν. Και έτσι όμορφα και ωραία η ελληνική παράδοση της "φαγωμάρας" καλά κρατεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...