Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Σερ Λόρενς Ολίβιε: Ο"λόρδος"της υποκριτικής,ο θυελλώδης έρωτας με τη Βίβιαν Λι και η"κρυφή" έλξη για τη Μαρία Κάλλας

Λόρενς Κερρ Ολίβιε ή αλλιώς Βαρόνος Ολίβιε,ο θρυλικός Βρετανός ηθοποιός που έμελλε να γίνει κινηματογραφικό και θεατρικό σύμβολο ενος ολόκληρου αιώνα.



 
  Γεννήθηκε στο Ντόρκινγκ του Λονδίνου το 1907 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Διακρίθηκε για τις ερμηνείες του στους σπουδαιότερους σαιξπηρικούς ρόλους,όπως "Αμλετ","Βασιλιά Ληρ" και "Μάκβεθ".Το όνομα του ταυτίστηκε με το βρετανικό θέατρο καθώς θεωρείται από τους σημαντικότερους Βρετανούς θεατρανθρώπους. Συνεργάστηκε διαδοχικά με το Θέατρο Ρεπερτορίου του Μπέρμιγχαμ το 1926, το Βασιλικό Θέατρο το 1934, το Ολντ Βικ το 1937 και απο το 1944 έως το 1945,  το θέατρο Σαιντ Τζέιμς και το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1963 έως το 1973 σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας σε σημαντικές παραστάσεις.Εκανε μαθήματα στο Central School of Speech Training and Dramatic Art,ενω το σημαντικό έργο με το οποίο έκανε ντεμπούτο στο σανίδι είναι το Private Lives το 1930 του Νόελ Κάουαρντ.

Η κινηματογραφικη καριέρα

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκινά στις ΗΠΑ και συνεχιζεται στην Αγγλία.Το όνομα του καθιερώνεται στον κινηματογράφο και επίσημα το 1939 με την ερμηνεία του στην ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ Ο Πύργος των Καταιγίδων.Ακολούθησαν πολλές ταινίες ακόμα με σημαντικότερες τη Ρεβέκκα,τον Σπάρτακο,το  Χαρτούμ,τον Άνθρωπο από το Κρεμλίνο και το Ανθρωποκυνηγητό. Έλαβε εννιά υποψηφιότητες για όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου, το οποίο και κέρδισε μια φορά το 1948 για την ταινία Άμλετ ενω την ίδια χρονιά κέρδιζει και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας με την ιδιότητα του παραγωγού για την ίδια ταινία.Βραβεύτηκε επίσης με δύο τιμητικά Όσκαρ, ένα το 1947 για το επίτευγμα της παραγωγής και της σκηνοθεσίας της ταινίας Ερρίκος ο 5ος (The Chronicle History of King Henry the Fifth with his Battell at Agincourt in France) και ένα το 1979 για το σύνολο του έργου του,ενω υπήρξε επίσης υποψήφιος και για όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία του 1976 Ανθρωποκυνηγητό (The Marathon Man). Το 1970 γίνεται μέλος της Βουλής των Λόρδων και ο πρώτος ηθοποιός που τιμάται με αυτόν τον τίτλο, ενώ το 1979 του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο για την καλλιτεχνική του προσφορά.Το 1981 τιμήθηκε με το αγγλικό παράσημο του Τάγματος της Τιμής.Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 14ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.


Οι έρωτες της ζωής του, η θυελλωδης σχέση με τη Βίβιαν Λι και ο "κρυφός" έρωτας για τη Μαρία Κάλλας

Στις 25 Ιουλίου 1930 παντρεύεται την Τζιλ Έσμοντ,με την οποία αποκτά ένα γιο, τον Τάρκιν.Το 1940 χωρίζουν και την ίδια χρονιά παντρεύεται την ηθοποιό του Όσα Παίρνει ο Άνεμος, Βίβιαν Λι, με την οποία θα μείνουν μαζί 20 χρόνια μέχρι το 1960,όπου χωρίζουν.Πρόκειται για μια θυελλώδη σχέση με ομηρικούς καβγάδες,πάθος και ένταση,που στιγμάτισε και τους δύο.Για τον Ολίβιε δεν θα έλεγα με σιγουριά οτι η Λι υπήρξε ο μεγάλος έρωτας  της ζωής του, για την Λι ομως ο Ολίβιε ηταν ο άνθρωπος της μέχρι το τέλος της ζωής της. Χαρακτηριστικά είχε πει "Θα προτιμούσα να ζήσω μια σύντομη ζωή με τον Λάρι (Ολίβιε), από το αντίκρισμα ενός μακριού δρόμου χωρίς εκείνον".
  Ο τρίτος και τελευταίος του γάμος έγινε στις 17 Μαρτίου 1961 με την ηθοποιό Τζόαν Πλοουράιτ,με την οποία απέκτησε ένα γιο και δύο κόρες. Ο Ολίβιε δεν ήταν πιστός στους γάμους του, καθώς πάντα διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις, τόσο με γυναίκες όσο και με άνδρες, όπως ο Ντάνι Κέι και ο Νόελ Κάουαρντ.
  Ίσως λίγοι να γνωρίζουν και το σύντομο ειδύλλιο με την ντίβα της όπερα,Μαρία Κάλλας.Στην προσωπική συλλογή της που παρουσιαστηκε πριν λιγο καιρο στο Ίδρυμα Θεοχαρακη μεταξύ άλλων έχει διασωθεί και μια επιστολή που της είχε στείλει ο ίδιος εκφραζοντας την έλξη και το θαυμασμό του για το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα της.

Ο Λόρδος Ολίβιε απεβίωσε στο Στεινιν του Δυτικού Σάσσεξ,στην Αγγλια,από επιπλοκές εξαιτίας νευρομυϊκής διαταραχής και καρκίνου και ενταφιάστηκε στο Αββαείο Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο.
  Υποκριτικά "μεγέθη" σαν τον Λόρενς Ολίβιε εμφανίζονται κάθε 50 χρόνια και θυμίζουν ότι ηθοποιός γεννιέσαι,δεν γίνεσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...