Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η Ελλάδα της αναξιοκρατίας

   
   Όλο και περισσότεροι νέοι συνεχίζουν να κουνούν το μαντήλι του αποχαιρετισμού στην Ελλάδα επιλέγοντας τη μεταναστευτική οδό ως τη μόνη ευκαιρία για να θεμελιώσουν ένα αξιοπρεπές και ισορροπημένο μέλλον μακριά από την εύθραυστη ελληνική πραγματικότητα.
  Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Kαπα Research ανάμεσα σε 3000 νέους Έλληνες του εξωτερικού το κίνητρο αποδήμησης της πλειονότητας των φυγέντων δεν ήταν τόσο η οικονομική ανομβρία, όσο η απογοήτευση τους από το αναξιοκρατικό σύστημα. Το ελληνικό κράτος πλήττεται από την ανίατη πάθηση της αναξιοκρατίας και ως αναξιοπαθούσα κοινωνία δεν είναι σε θέση ούτε να εξελίξει τις δυνατότητες των νέων ούτε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων τους.
   Η έλλειψη αξιοκρατίας δεν ήρθε ως απότοκο της κρίσης. Αντίθετα η κρίση ήταν η αφορμή για να βγει στην επιφάνεια ως ένα προϋπάρχον φαινόμενο, για το οποίο αδιαφόρησαν όλοι κατά τη "περίοδο χάριτος".
     Η χρόνια πολιτική της παροχολογίας και η τακτική της ρουσφετολογίας συνέτειναν στην ηθική διαφθορά της χώρας, απόηχος της οποίας ήταν η κατάρρευση της φαινομενικής ευμάρειας και το ξέσπασμα της σημερινής κρίσης.


     Ο Πλάτωνας είναι ο πρώτος που θίγει στη "Πολιτεία" του την αρχή της αξιοκρατίας ως βασική προϋπόθεση για την λειτουργία της ιδανικής πολιτείας. Μέσα από θεωρητικές εξετάσεις και ηθικές δοκιμασίες ο πολίτης ανεβαίνει σε ανώτερη ταξη για να καταληξει στο τελικό στάδιο της διακυβέρνησης της πολιτείας. Στο ελληνικό εργασιακό περιβάλλον η αξιολόγηση των δυνατοτήτων του υποψηφίου προκειμένου να "ανέβει" το σκαλί που περιγράφει ο Πλάτων και να φτάσει στο επόμενο στάδιο είναι μια περιττή διαδικασία, όταν κυριαρχεί το καθεστώς της υστεροβουλίας.
 Η ανεπαρκής κάλυψη των θέσεων εργασίας με την επακόλουθη αύξηση της ανεργίας και τη δυσμενή οικονομική πορεία δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, που εντείνει τη διάθεση των νέων προς αναζήτηση διεξόδου στο εξωτερικό, αφού η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τους  εξασφαλίσει την αναγνώριση που χρειάζονται.
   Εν ολίγοις η αρχή της αξιοκρατίας δεν είναι παρά μια φιλοσοφική πρόταση δισεπίτευκτη για την ελληνική νοοτροπία, που έμεινε στο νου μας ως μία απλή σχολική γνώση και ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψουμε τη πρακτική εφαρμογή της είναι να αποδημήσουμε σαν έθνος σε άλλη γη και άλλα μέρη.
  
  
    

  
   
   
  
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...