Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Ανακαλύπτωντας τον Γιάννη Μόραλη στο Μουσείο Μπενάκη


   Ανέκαθεν η περιπλάνηση σε πολιτισμικούς θησαυρούς της Αθήνας αποτελούσε μια πνευματική διεργασία, που έγινε αγαπημένος κυριακάτικος θεσμός σαν μια όαση στη φρενήρη καθημερινότητα. Βλέπεις όταν η πόλη φορέσει τα "κυριακάτικα" της, μετατρέπεται σε μια γοητευτική και προσιτή κυρία, που σε παρακινεί να την εξερευνήσεις.
   Αυτή τη Κυριακή η αναζήτηση μου με οδήγησε στη Πειραιώς 138 για να ανακαλύψω ένα από τα πολλά διαμάντια που φιλοξενούνται στην Αθήνα, ένα διαμάντι που ακούει στο όνομα Γιάννης Μόραλης. Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τη γκαλερί Ζουμπουλάκη το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει έναν από τους επιφανέστερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα μέσα από μια πολυμορφική έκθεση, που σηματοδοτεί ένα φόρο τιμής στο εκλεκτό έργο του σπουδαίου ζωγράφου, σκηνογράφου και ακαδημαϊκού.


   Αν είσαι λάτρης της εικαστικής τέχνης και δη της καλής τι πιο εποικοδομητικό από το να περιηγηθείς για λίγες ώρες στο δημιουργικό κόσμο του Γιάννη Μόραλη; Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων προσφέρουν στον επισκέπτη ένα επιμορφωτικό ταξίδι στη πολυετή πορεία του καλλιτέχνη και μία γέφυρα γνωριμίας με ανθρώπους και εικαστικά ρεύματα, που επηρέασαν το έργο του.
  Η απόδραση ξεκινά με τις ευλογίες του ίδιου του Μόραλη που ως οικοδεσπότης στέκει στην είσοδο της αίθουσας μέσα από τη τεράστια ασπρόμαυρη προσωπογραφία του για να σε παραπέμψει στα υπόλοιπα δημιουργήματα του.
   Από δεκαετία σε δεκαετία οι συνεχείς εναλλαγές και ιδιομορφίες στο ζωγραφικό του στυλ αφήνουν την αίσθηση ότι παρακολουθείς τα έργα πολλών διαφορετικών ζωγράφων κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αυτή τη καλλιτεχνική ξενάγηση. Από πίνακες "μπαρόκ" σε πίνακες μοντέρνας τέχνης και από εκεί σε εξώφυλλα ποιητικών συλλογών του Σεφέρη και του Ελύτη και σε άλμπουμ του Χατζηδάκι.


    Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα λησμονήσει για λίγο το ζωγράφο Μόραλη και θα γνωρίσει το σκηνογράφο Μόραλη. Οι πίνακες θα δώσουν τη θέση τους σε σχέδια κοστουμιών από θεατρικές παραστασεις όπως οι"Ικέτιδες" του Αισχύλου και "Η θαυμαστή μπαλωματού" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
    Ο πολύπλευρος χαρακτήρας της έκθεσης και η ολιγόωρη μύηση στο πολυτάλαντο έργο του δημιουργού εξιτάρουν το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποιος νιώθει να γίνεται μέρος του κόσμου του Μόραλη μέχρι να φτάσει στη τεράστια λευκή πόρτα της εξόδου, που θα τον προσγειώσει απότομα στη πραγματικότητα σηματοδοτόντας το τέρμα της μαγικής "μοραλικής" περιπλάνησης.
   
  
  
  
  
  
   
   
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...