Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

«Άνθρωποι για τη πόλη» - Κατερίνα Καπαξίδη: Η άμεση επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα μας ειναι μονόδρομος



  Λίγες μέρες απομένουν για τις δημοτικές εκλογές και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι με τις ομάδες τους μπαίνουν στη τελική ευθεία για την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Αυτή την εβδομάδα η ενότητα «Άνθρωποι για τη πόλη» φιλοξενεί τη Κατερίνα Καπαξίδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο στο Δήμο Ζωγράφου με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Αγαπώ Ζωγράφου» και τον υποψήφιο Δήμαρχο Κωστή Παπαναστασόπουλο. Γνωρίζοντας εκ των έσω την προεκλογική πραγματικότητα στο Δήμο Ζωγράφου ως μόνιμη κάτοικος και δημοσιογράφος στο τοπικό Τύπο μόνο βαρετή δεν θα την χαρακτήριζε κάποιος. Οι υποψήφιοι πολλοί και ο ανταγωνισμός στα ύψη. Ανάμεσα στα «μεγαθήρια», που διεκδικούν τη πολυπόθητη εξουσία, το «Αγαπώ Ζωγράφου» εμφανίζεται ως μία outsider απειλή αλλά με μια πνοή ανανέωσης, που έχει καθώς φαίνεται τη δύναμη να ταράξει τα εκλογικά «νερά». Μέλος αυτής της ομάδας και η Κατερίνα Καπαξίδη, η οποία μιλά αποκλειστικά στο «Anthis Talks» για τη μέχρι τώρα εικόνα του Δήμου Ζωγράφου και για τις προσδοκίες της ίδιας και της παράταξης, που συμμετέχει για ένα καλύτερο αύριο.



1) Ποιο ήταν το κίνητρο για να βάλετε υποψηφιότητα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές;

Η γνωριμία μου με τον υποψήφιο δήμαρχο Κωστή Παπαναστασόπουλο υπήρξε καταλυτική στην κατεύθυνση της συμμετοχής μου στο δημοτικό γίγνεσθαι. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο με την ομάδα του, το Αγαπώ Ζωγράφου, να αγωνίζονται χρόνια, με ήθος και ταπεινότητα, χωρίς κομματική στήριξη και να πραγματοποιούν σε σταθερή βάση δεκάδες δράσεις και πλήθος πράξεων προσφοράς, αλληλεγγύης και εθελοντισμού δεν μπορείς να μείνεις αδρανής. Αποφάσισα λοιπόν να αποτελέσω μέρος της προσπάθειας αυτής για την αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού τοπίου με στόχο την ευημερία του τόπου που ζούμε.

2) Οι υποψήφιες παρατάξεις είναι πολλές και ο ανταγωνισμός υψηλός. Το Αγαπώ Ζωγράφου κάνει τη διαφορά και για ποιο λόγο;

Το Αγαπώ Ζωγράφου κάνει τη διαφορά γιατί πρεσβεύει την πολιτική ενσυναίσθηση. Συναισθάνομαι πολιτικά, σημαίνει αφουγκράζομαι τις ανάγκες του συνδημότη μου, συμμερίζομαι τις αγωνίες του και δρω πλάι του και μαζί του. Ξεφεύγουμε απο τη λογική της εκπόρευσης πολιτικών δράσεων από το γραφείο. Όταν με ρωτάνε συνδημότες μου με ποιον κατεβαίνω στις εκλογές και αναφέρω τον Κωστή Παπαναστασόπουλο, η απάντηση πάντα είναι: ΄ Τον γνωρίζουμε, έχει περάσει κι από εδώ!΄ Και το ακούω παντού, σε όλες τις γειτονιές. Γουδή, Ιλίσια, Ζωγράφου. Ο Κωστής ξεφεύγει από το μοντέλο του παραδοσιακού πολιτικού άντρα με τον ξύλινο λόγο, το στημένο παρουσιαστικό και τις πλάτες της εκ των άνω κομματικής στήριξης. Έχει ευθύτητα, αμεσότητα και ειλικρίνεια στην επαφή με τους συμπολίτες του και με αυτά τα κριτήρια επέλεξε και τους συνεργάτες του στο Αγαπώ Ζωγράφου. Και αυτός είναι ο λόγος που διαφέρουμε ουσιαστικά από οποιαδήποτε άλλη υποψήφια δημοτική κίνηση στου Ζωγράφου.

3) Γνωρίζω οτι είστε κάτοικος Γουδή και προφανώς θα γνωρίζετε εκ των έσω τα προβλήματα της περιοχής. Ποια είναι αυτά και ποια πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί νωρίτερα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Γουδή. Γνωρίζω κάθε γωνιά αυτού του τόπου και ζω καθημερινά τα προβλήματα του. Όπως γνωρίζω και τα προβλήματα στα Ιλίσια και στου Ζωγράφου. Ένας είναι ο δήμος μας και κοινά τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν χθες. Στις ανοικτές συναντήσεις που πραγματοποιεί το Αγαπώ Ζωγράφου, αλλά και στις διαδρομές μας στις γειτονιές, ακούμε τα ίδια ακριβώς παράπονα που κι εμείς εκφράζουμε ως δημότες:
- εγκατάλειψη και απαξίωση χώρων πρασίνου
- έλλειψη καθαριότητας
- ανεπάρκεια κυκλοφοριακών μέσων
- αίσθημα μη ασφαλούς μετακίνησης σε συγκεκριμένες γειτονιές
- απουσία σχολικών δομών για τη φιλοξενία όλων των παιδιών μας, προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας
- ανεπαρκής φωτισμός δρόμων
- προβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις
- αιτήματα για δημιουργία περισσότερων χώρων αναψυχής/παιχνιδιού και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων.
Η άμεση επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα μας ειναι μονόδρομος. Σήμερα, Τώρα, Χωρίς αναβολές.

4) Το Αγαπώ Ζωγράφου εδώ και 5 χρόνια δραστηριοποίησης στο δήμο Ζωγράφου έχει καθιερώσει κάποιες εκδηλώσεις στήριξης των δημοτών που πλέον έχουν γίνει θεσμός. Πιστεύετε ότι αυτό θα αναγνωριστεί στην κάλπη;

Προφανώς μιλάτε για δράσεις όπως η ετήσια συγκέντρωση τροφίμων για άπορες οικογένειες, η συλλογή και προσφορά σχολικών ειδών, η φιλανθρωπική εκδήλωση στο τέλος κάθε χρονιάς για την οικονομική ενίσχυση οικογενειών, η συλλογή φαρμάκων για το κοινωνικό δημοτικό φαρμακείο, η οργάνωση αιμοδοσίας και άλλες. Οι δράσεις του Αγαπώ Ζωγράφου δεν γίνονται για να εξαργυρωθούν στην κάλπη. Η λογική του πουλάω εκδούλευση για να εξασφαλίσω ψήφο απέχει παρασάγγας από την πολιτική λογική μας. Δραστηριοποιούμαστε 5 χρόνια τώρα και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα που θα αναδείξει η κάλπη στις 26/5. Οι προσπάθειές μας όχι μόνο θα συνεχισθούν, αλλά και θα ενισχυθούν, όπως άλλωστε θα διαπιστώσετε με μια ανάγνωση των προγραμματικών μας δηλώσεων.



5) Μελετώντας το βιογραφικό σας, φαίνεται ότι οι σπουδές σας είναι άμεσα συνδεόμενες με την πολιτική. Σε ποιο τομέα του Δήμου Ζωγράφου θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι γνώσεις και η εμπειρία σας:

Οι σπουδές μου αφορούν στην Πολιτική Επιστήμη/ Διεθνείς Σχέσεις, στην Πολιτιστική Διοίκηση, στη διαχείριση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και στα Λογιστικά. Ωστόσο θεωρώ ότι οι γνώσεις μένουν στείρες χωρίς την αντίστοιχη εμπειρία, την οποία μου προσέφερε η 15ετής μου ενασχόληση σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Οι γνώσεις λοιπόν σε συνδυασμό με την εμπειρία, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο συντονισμού αυτοδιοικητικών προσπαθειών για την επίλυση ζητημάτων τοπικής εμβέλειας σε πολυεπίπεδο πλαίσιο - πολιτιστικό, κοινωνικής πολιτικής, οικονομικό, αναπτυξιακό. Είμαι έτοιμη και αποφασισμένη να βοηθήσω στην τοπική αυτοδιοίκηση με εργατικότητα και υπευθυνότητα. Το προσωπικό μου όμως στίγμα θέλω να είναι απόλυτα συνυφασμένο με το στίγμα των συμπολιτών μου. Θέλω κοινή δραση με τους συμπολίτες μου, συμπόρευση, κοινό προσανατολισμό. Οι ομάδες είναι αυτές που κερδίζουν και εμείς θα κερδίσουμε μια καλύτερη πόλη μαζί.

6) Η Κατερίνα Καπαξίδη πέρα από υποψήφια δημοτική σύμβουλος είναι και μητέρα. Ο Δήμος Ζωγράφου μέχρι σήμερα αγκαλιάζει τις ανάγκες των νέων;

Ως μητέρα δυο αγοριών εφηβικής ηλικίας και έχοντας ζήσει από κοντά την καθημερινότητα και τις ανησυχίες τους, δεν ένιωσα την ενεργή παρουσία του δήμου κοντά στα παιδιά μας. Δεν επιλύθηκαν θέματα σχετικά με την απουσία κτιριακών δομών για να φιλοξενήσουν το σύνολο των προνηπίων και νηπίων μας. Δεν υπήρξε μέριμνα για εξασφάλιση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων (αναφέρομαι στις λυόμενες σχολικές εγκαταστάσεις της οδού Καλαβρύτων και Αστερίου) αλλά και κατάλληλων σχολικών χώρων ιδιαίτερα για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Δεν εξασφαλίστηκε η φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων εντός και εκτός ωραρίου λειτουργίας τους που θα ενίσχυε την ασφάλεια των παιδιών μας. Περίμενα ένα συντονισμένο πρόγραμμα ενάντια στη σχολική βία και τον κοινωνικό αποκλεισμό και δεν το είδα. Περίμενα η αγωγή υγείας και πρόληψης να πραγματοποιείται πριν συμβούν ατυχήματα στο σχολικό χώρο και όχι κατόπιν εορτής. Αλλά και εκτός σχολείου, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να παρακινεί τα παιδιά να εμπλακούν σε αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, στον εθελοντισμό και σε κοινωνικές δράσεις. Απουσιάζει ένα στοχευμένο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής σε εργασιακούς προβληματισμούς. Επιπλέον χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών των δημοτικών δομών οι οποίες στηρίζουν ψυχολογικά νέους που βάλλονται απο ψυχικά νοσήματα και φαινόμενα εξάρτησης. Μένουν λοιπόν πολλά ακόμα να γίνουν ώστε να διεκδικήσουμε τη δημοτική στήριξη που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας.

7) Ποίο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους δημότες Ζωγράφου;

Κυρίως τους ζητώ να ενεργοποιηθούν. Να απαξιώσουν την πολιτική απάθεια και απραξία και να μετάσχουν στα πολιτικά δρώμενα με αυτοπεποίθηση για το σημαίνοντα κοινωνικό τους ρόλο.
Επιπλέον, να γνωρίσουν τους ανθρώπους τους οποίους 
πρόκειται να ψηφίσουν. Να οδηγηθούν στην κάλπη ενημερωμένοι και πεπεισμένοι ότι οι υποψήφιοι τους οποίους θα τιμήσουν με την επιλογή τους, είναι άξιοι και ικανοί να τους αντιπροσωπεύσουν αυτοδιοικητικά. Και να είναι σίγουροι ότι, ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα της 26ης Μάη, το «Αγαπώ Ζωγράφου» στέκεται και θα στέκεται έμπρακτα πλάι τους καθημερινά.

Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...