Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τζίμι Χέντριξ: Σαν σήμερα "έσβησε" ο κορυφαίος κιθαρίστας της ροκ

"Μαύρος Έλβις Πρίσλεϊ" ή ο "Άρθουρ Ρουμπινστάιν" της κιθάρας; Με πολλά ψευδώνυμα θα έχουν να θυμούνται οι fans του Τζίμι Χεντριξ το είδωλο της ροκ και της οργισμένης εφηβείας των 60s και 70s. Αλλά ας μην περιοριστούμε σε δύο μονο δεκαετίες, αφου ο Χέντριξ σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ροκ και να γίνει ενα από τα διαχρονικά συμβολα της ως κορυφαίος κιθαρίστας όλων των εποχών. Εκτός από αριστοτέχνης στη κιθάρα υπήρξε εμπνευστής των αντισυμβατικών με τη μουσική του να βρίσκει σύμμαχο κυρίως στη νεολαία της αμφισβήτησης,που έβλεπε στο  Χέντριξ τον εκφραστή της.



Η λατρεία για την κιθάρα και η μουσική πορεία


Από την ηλικία των 15 μέχρι και το τέλος της ζωής του η κιθάρα ήταν η πιο πιστη του φίλη,εκείνη που τον ψυχαγωγούσε και τον παρηγορούσε. Το μεγαλύτερο δώρο ήταν όταν σε ηλικία 17 ετών ο πατέρας του του δώρισε τη πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα μάρκας "Supro Ozark". Δεν την αποχωριζόταν ποτέ. Ακόμα και στο στρατό η συντροφιά του ήταν εκείνη με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα του.Η ζωή του πλέον είχε ταυτιστεί με τη μουσική και τη κιθάρα. Από τα 18 του συμμετείχε σε τοπικά συγκροτήματα στο Σιάτλ δίνοντας τη πρώτη του συναυλία στο υπόγειο μιας Ευραϊκης Συναγωγής. Στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλά συγκροτήματα όπως τους Kings Cazuals(1963), που δημιούργησε με το Μπίλι Κοξ μετά τη γνωριμία τους στο στρατό,τους Jimmy James and the Blue Flames(1966), Jimi Hendrix Experience(1966) και τους Band of Gypsys(1969). Οι Jimi Hendrix Experience ήταν σταθμός στη καριέρα του,αφού τότε γνώρισε την τεράστια επιτυχία με τα τραγούδια "Hey Joe", "Purple Haze","The Wind Cries Mary" και την αναγνώριση του ως παγκόσμιου ροκ σταρ όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη με εμφανίσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γαλλία. Μετά τη διάλυση τους ήρθε η τελευταία του επαγγελματική συνεργασία με τους Band of Gypsys, με τους οποίους έκανε μια από τις δημοφιλέστερες εμφανίσεις του στο Φεστιβάλ του Woodstock τον Αύγουστο του 1969,όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε και τη διασκευή του Εθνικού Ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
 

   Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 ο Χέντριξ προστίθεται στο "κλαμπ των 27αρηδων" και γίνεται το τρίτο μέλος ύστερα από το χαμό των Ρόμπερτ Τζόνσον και Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones, που "σβήνει" στα 27 του χρόνια με μουσικούς θρύλους όπως η Τζάνις Τζόπλιν,ο Τζιμ Μόρισον και ο Κερτ Κομπέιν να ακολουθούν.Όπως τα υπόλοιπα μέλη του περίφημου "Club 27" έτσι και η "βόμβα Χέντριξ" όπως τον αποκαλούσαν έσκασε στη γη,για να κάνει πάταγο και να φύγει ως ενα κορυφαίο μουσικό ίνδαλμα που θα μείνει στη μνήμη των θαυμαστών του για πάντα νέος.
  
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...