Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

"Στα ύψη" η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα


 


     Η Ελλάδα βρίσκεται στη κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη μοιράζοντας την "πρωτιά" με την Μάλτα και την Ιταλία.
     
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ) παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας στη Βιέννη τα τελευταία στοιχεία των ετών 2015-2017 και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι,πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι παχύσαρκο σε ποσοστό 18-21% ανάλογα με τη χώρα.
  
  Μεταξύ άλλων στο συνέδριο τονίστηκε το πόρισμα της νέας έκθεσης του Παγκόσμιου Ταμείου Έκθεσης για τον Καρκίνο(WCRF),ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν με 12 διαφορετικούς καρκίνους,πέντε περισσότερους απ'οτι πριν μια δεκαετία.Οι καρκίνοι αυτοί είναι του ήπατος,του προστάτη,των ωοθηκών,του οισοφάγου,του στόματος,του στομάχου,του παγκρέατος,του εντέρου,του μαστού, της ουροδόχου κύστης και της μήτρας.

  Η μελέτη επισημαίνει ότι η σωματική αδράνεια σε συνδυασμό με το γρήγορο και επεξεργασμένο φαγητό,που ευνοούν την αύξηση βάρους,οδηγούν σε δραματικές αυξήσεις των καρκίνων διεθνώς. Συμπέρασμα;1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στον καρκίνο.
   Ο δρα Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών, δήλωσε ότι «σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, παρόλο που τα ποσοστά είναι υψηλά, έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση, που οφείλεται στην πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία αυτές οι χώρες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για τον έλεγχο της παιδικής παχυσαρκίας».
   Σε χώρες όπως η Νορβηγία,η Λετονία,η Γαλλία και η Δανία παρατηρήθηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας από 5-9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...