Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Αθήνα - Μία ουτοπική πραγματικότητα


 
     Αν σκεφτούμε ότι η κυκλοφορία 1.500.000 νέων αυτοκινήτων από το 2000 μέχρι σήμερα έχει επιβαρύνει κατά 80% την ατμόσφαιρα με σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία είναι ένας καλός λόγος για να ελαττώσεις την οδήγηση.
   Εδώ και 18 χρόνια η 22η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο με τη συμμετοχή 1500 πόλεων της Ευρώπης και τεσσάρων πόλεων του Καναδά για να διδάξει, ότι το αυτοκίνητο ναι μεν αποτελεί ένα μέσο διευκόλυνσης στη καθημερινότητα του ανθρώπου,αλλά η αλόγιστη χρήση του μόνο επιβλαβής μπορεί να είναι και για τον ίδιο και για το περιβάλλον. Καλεί τους οδηγούς να αφήσουν έστω για μία ημέρα το τιμόνι και να μετακινηθούν στη πόλη τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς,το ποδήλατο ή και τα πόδια. Δεν υπάρχει καλύτερο από το να εξερευνάς τη πόλη σου περπατώντας και να γνωρίζεις πτυχές της που ίσως αγνοούσες οδηγώντας. Λίγες ώρες αποχής από την οδήγηση μόνο καταπραϋντικές  θα ήταν για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.


  Αν και η Αθήνα συγκαταλέγεται στις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό το θεσμό, η συμμετοχή της δεν είναι παρά θεωρητική, αφού όπως κάθε μέρα έτσι και σήμερα οι δρόμοι έσφυζαν από κίνηση, βαβούρα και καυσαέριο.Βλέπεις ο Έλληνας έχει αποκτήσει μια εξαρτησιογόνα σχέση με το αμάξι του, απολαμβάνει το στρες και τη νευρικότητα της οδήγησης που μία ημέρα αποτοξίνωσης από τη συνήθη νοσηρή κατάσταση στους δρόμους φαντάζει υπερβολικά ήρεμη για τα γούστα του.
Πιο εύκολα θα δω μια καμήλα να περνά από το κεφάλι μιας καρφίτσας παρά μια Αθήνα άδεια από αμάξια. Ίσως συμβεί σε μία ουτοπική πραγματικότητα...  
  
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...