Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

"Συμβαδίζω-Βαδίζω" για μια προσβάσιμη πόλη

  "Προσβάσιμη πόλη για όλους". Μία κατάσταση που θεωρείται αυτονόητη στα υπόλοιπα κράτη, στην Ελλάδα ακούγεται ιδανική. Οι ανύπαρκτες υποδομές, η έλλειψη παιδείας και η "ελληναρίστικη" νοοτροπία, που θαρρεί πώς του ανήκουν δρόμοι και πεζοδρόμια κάνοντας παράνομη κατάχρηση αυτών, συνιστούν τους βασικούς παράγοντες για τις δυσμενείς  συνθήκες μετακίνησης όχι μόνο των ΑΜΕΑ αλλά όλων των πολιτών στους δρόμους της Ελλάδας. 



     Για δεύτερη φορά ο Σύλλογος "Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι Με Ειδικές Ανάγκες. Μόνο Άνθρωποι" έβαλε το λιθαράκι του για να επικοινωνήσει το πρόβλημα της προσβασιμότητας στους δρόμους της Αθήνας και να επαγρυπνήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους, που δυστυχώς αγνοούν αυτή τη πραγματικότητα. Μετά τη κοινωνική δράση "Θέλω να περπατήσω.Μπορώ;", που διεξήχθη το περασμένο Σεπτέμβριο στο Δήμο του Παλαιού Φαλήρου, σειρά είχε η περιοχή του Ζωγράφου.
   Με το τίτλο "Συμβαδίζω-Βαδίζω" το Σάββατο 24 Νοεμβρίου η Σύλβια Αντώναρου, αρχηγός του συλλόγου "Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι Με Ειδικές Ανάγκες. Μόνο Άνθρωποι" και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης του "Αγαπώ Ζωγράφου" αλλά και υποψήφιος Δήμαρχος Ζωγράφου" Κωστής Παπαναστασόπουλος απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να παρευρεθούν σε μια δημιουργική και διδακτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πλατεία Γαρδένιας, προκειμένου να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση της μετακίνησης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο στο Δήμο Ζωγράφου. 




  Η εκδήλωση άνοιξε με τα πιο δυνατά συναισθήματα μέσα από τις δύο χορογραφίες ΑΜΕΑ υπό τη καθοδήγηση της Δέσποινας Κουκλάκη, που προκάλεσαν συγκίνηση και ενθουσιασμό στους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε περίπατος πέριξ της πλατείας Γαρδένιας, προκειμένου να αντιληφθούν όλοι με ή χωρίς αμαξίδιο την ανύπαρκτη ασφάλεια και το κίνδυνο μετακίνησης στους δρόμους της πόλης είτε λόγω παράνομου παρκαρίσματος είτε εσφαλμένων κατασκευών.
   Πρωταγωνιστές της ημέρας δεν ήταν άλλοι από τους φίλους με αμαξίδιο, που αγωνίζονται σε κάθε ευκαιρία για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα διεκδικώντας το δικαίωμα να κυκλοφορούν με ασφάλεια στη πόλη τους. Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσε ο παραολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Παύλος Μάμαλος, η Πρωταθλήτρια κολύμβησης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και ο Πρωταθλητής κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης.




  Ανάμεσα τους και ο 24χρονος Χρήστος Μελέτης, που παρουσίασε τη δική του βιωματική εμπειρία στο Anthi's Talks ως κάτοχος αμαξιδίου κάνοντας αναφορά στη δράση που σχεδιάζει, για να αναδείξει ο ίδιος τη δυσκολία στη καθημερινότητα ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα:  "Υπάρχουν δύο επιλογές για τα ΑΜΕΑ. Ή δεν βγαίνει από το σπίτι του ή βγαίνει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας και το κίνδυνο της ίδιας του της ζωής. Κάνουμε σαν να μην υπάρχουν τα πεζοδρόμια, αφού θα συναντήσεις είτε πεζοδρόμιο με ράμπα μόνο από τη μία πλευρά είτε ράμπες με δεντράκια και κολώνες πάνω. Πραγματικά πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας κάνει πλάκα κάποιες φορές. Αναγκάζομαστε να πηγαίνουμε από το δρόμο και να κάνουμε το αμαξίδιο μας ΙΧ. Ο βασικός υπαίτιος για αυτή τη κατάσταση είναι η έλλειψη υποδομών. Σε κράτη, όπως η Ρουμανία και η Ιρλανδία, που δεν ανήκουν στα top της Ευρώπης αυτά τα θέματα έχουν λυθεί προ πολλού. Γιατί όχι και στην Ελλάδα; Εγώ σαν Χρήστος ετοιμάζω μία δράση.Να φοράω μια κάμερα να βγαίνω έξω και να δείχνω τους δρόμους. Να βλέπει ο πολίτης από τη δική μου οπτική, πως φαίνονται οι δρόμοι. Είναι κάτι καινούργιο που προσπαθώ να υλοποιήσω. Να κάνουμε όσες περισσότερες δράσεις γίνεται, για να αλλάξουν τα πράγματα."






    Με τη σειρά του ο κύριος Πάνος Φίλιας κατέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπιζει ένας κάτοικος με αμαξίδιο της περιοχής του Ζωγράφου: "Ο Δήμος Ζωγράφου είναι από τους πιο δυσπρόσιτους. Παντού κατειλημμένες ράμπες, καταστήματα χωρίς πρόσβαση για άνθρωπο με αμαξίδιο. Ούτε στο ιατρείο δεν έχεις πρόσβαση. Κάθε φορά που πάω στο ΙΚΑ υπάρχουν παντού παρκαρισμένα αυτοκίνητα και όταν διαμαρτύρομαι όχι μόνο δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά με βρίζουν και από πάνω. Δεν υπάρχει σεβασμός, γιατί αυτή είναι η νοοτροπία του Έλληνα. Δυστυχώς δεν υπάρχει παιδεία και αυτό είναι το πρόβλημα. Εγώ νιώθω άνθρωπος στο εξωτερικό".
   Η εκδήλωση του "Συμβαδίζω-Βαδίζω" κατάφερε να δημιουργήσει ένα κλίμα ισότητας και ομαδικότητας αφήνοντας την αίσθηση σε όποιον κατάφερε να παρευρεθεί ότι όλοι είμαστε ένα και έχουμε ίσα δικαιώματα στη ζωή. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τα αυτονόητα να γίνουν πράξη και να νιώθουν όλοι άνθρωποι στη χώρα τους. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι.
 
   

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...