Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ο πραγματικός Άγιος Βασίλης


    Ήταν Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2004 όταν σε ηλικία 10 ετών ο μύθος του παχουλοκομψού κυρίου με τη λευκή γενειάδα και τη κόκκινη στολή, που μοιράζει δώρα στα παιδιά κατέρρευσε μπροστά στην σκληρή αποκαλυπτική πραγματικότητα.
    Ένα "μοιραίο" παιχνίδι με τα ξαδέρφια μου το βράδυ του πρωτοχρωνιάτικου ρεβεγιόν μας οδήγησε να ανοίξουμε τη "λάθος" πόρτα, για να αντιμετωπίσουμε τη γυμνή αλήθεια, αφού τα δώρα που είχαμε ζητήσει από τον αγαπημένο μας Άγιο βρίσκονταν "κρυμμένα" στο δωμάτιο των γονιών μας. Εκείνη τη χρονιά πέντε μικρά παιδιά έχασαν τη μαγεία των Χριστουγέννων, τη μαγεία που είχαν πλάσει γύρω από την ιδεατή ύπαρξη του Αγίου Βασίλη, τη μαγεία της προσμονής να τον συναντήσουν ή να τον τσακώσουν το βράδυ της Παραμονής, όταν θα γεύεται τα μπισκότα με το γάλα που του άφησαν στο τζάκι.
   Για οχτώ χρόνια καθόμουν άγρυπνη και περίμενα να τον ακούσω, όταν θα κατεβαίνει από τη καμινάδα, αλλά ποτέ δεν ερχόταν αν δεν κοιμόμουν. Από εκείνη τη χρονιά ήξερα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ. Για αρκετό καιρό όπως όλα τα παιδιά, που προσγειώνονται απότομα από το ροζ συννεφάκι στην απομυθοποιητική πραγματικότητα, εχασα τη πίστη μου καθώς είχε εξαλειφεί το νόημα των Χριστουγέννων. 



    Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα οτί ο Άγιος Βασίλης όχι μόνο υπάρχει, αλλά ήταν πολλά περισσότερα από τη "δυτική" μορφή που αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο. Μπορεί να μην φορά κόκκινη στολή, ούτε να κάνει "χο χο χο", αλλά υπήρχε και θα υπάρχει πάντα ως το αιώνιο σύμβολο της δοτικότητας, της ομονοίας και της φιλανθρωπίας, αξίες που πρεσβεύουν τα Χριστούγεννα. Είτε ως "Santa Claus" είτε ως "Pere Noel" η ως "Weinachtsman" ο Άγιος Βασίλης δεν είναι η διαφημιστική μασκότ των εμπορικών καταστημάτων που θα χρησιμοποιήσει το κίνητρο της αγάπης για να σε παρακινήσει στην άσκοπη κατανάλωση. Είναι το διαχρονικό πνεύμα των Χριστουγέννων που υπενθυμίζει σε μικρούς και μεγάλους ότι η πραγματική αξία αυτής της μεγάλης γιορτής δεν έγκειται στη θορυβώδη υπερεπείδειξη πλούτου, αλλά στη διάθεση του να δίνεις. Να δίνεις δώρα που δεν μετρώνται μόνο σε χρηματική αξία, αλλά κυρίως δώρα ανεκτίμητης αξίας όπως η αγάπη και η αλληλεγγύη.

   Με λίγα λόγια ο σκοπός των Χριστουγέννων δεν είναι να περιμένουμε τον Άγιο Βασίλη αλλά να γίνουμε οι ίδιοι Άγιος Βασίλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

          Και σαν σύγχρονοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" αναβιώνουμε το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όντας ελεύθεροι και σ...